Home

Treball globalitzat 4CANTONS

Bloc de Treball Globalitzat del 4Cantons

TG Un passeig per l’Edat Mitjana

En aquest TG l’objectiu final és que preparin, per parelles, una explicació d’un dels punts de l’itinerari de la Barcelona Medieval. Però per arribar aquí fan activitats prèvies, com: - Sobre les croades van fer uns àudios amb efectes especials. Podien ser entrevistes a personatges del moment, a experts que explicaven la croada, converses entre personatges... - Investigació i grups d’experts sobre “Com vivien”.  Hi havia grups inicials de cinc alumnes. Cada alumne es convertia en expert d’un dels temes: el paper de les dones, reis i nobles, la societat feudal, els marginats, el dia a dia,... Quan els experts havien fet la seva investigació tornaven al petit grup d’origen i presentaven tot el que havien aprés. Si veieu els vídeos observareu com tota la classe alhora va fent les seves presentacions en petit grup. Prenien notes, preguntaven dubtes, s’escoltaven! Després tenien una sessió per parlar i estudiar en grup sobre tots els temes investigats. Amb les notes de les proves d’avaluació individuals es feia la mitjana de tot el grup, perquè ja s’havia pactat que l’estudi havia de ser solidari i compartit. En acabar vam fer la valoració i el debat: us ha agradat més exposar en petit grup o hauríeu preferit exposar com habitualment [...]

TGPE Fem ràdio amb ‘L’Altra ràdio’

En el TGPE “Fem ràdio amb l’ Altra ràdio”, l’alumnat realitza un encàrrec que ens arriba de Ràdio 4. Aquest curs 2019-20, aprofitant que coincideix amb el 40 aniversari d’aquest programa de ràdio, ens van proposar tractar sobre com era la musica, la informàtica i la televisió fa 40 anys i comparar-les amb com són actualment. L’alumnat, dividit en 3 grups, va fer una recerca relacionada amb el tema corresponent i també va treballar tota la part tècnica de com s’enregistra un programa radiofònic: entrevistes a persones expertes si cal, música adequada, sons, falques,pautes a seguir per l’enregistrament… Els 3 reportatges radiofònics es van anar a gravar un dia a la ràdio i després van ser emesos dies més tard en un programa especial.

TGPE Adéu al cotxe

"Adéu al cotxe. Com alliberar la ciutat del vehicle privat?" és un projecte globalitzat per al 2on curs d'ESO realitzat a la tardor de 2019 Fa cent anys, els cotxes van començar a envair les ciutats amb la promesa que les persones es mourien de forma més pràctica i i lliure. Però, podem dir avui en dia que la massificació del vehicle privat hagi estat un progrés? Per determinar-ho cal que ens fixem en els impactes socials i ambientals d'aquesta forma de transport. D'una banda, el cotxe contamina les ciutats i les fa més sorolloses i perilloses, alhora que agreuja la crisi climàtica del planeta. De l'altra, ocupa grans quantitats d'espai públic, genera barreres insalvables i consumeix molts diners públics que es podrien dedicar a coses tan necessàries com el transport col·lectiu o l'habitatge assequible. És possible alliberar les ciutats del cotxe per viure millor? En aquest projecte, guiats per David Bravo Bordas (arquitecte i urbanista expert en ciutat i espai públic) hem fet diverses activitats per ajudar a conscienciar sobre la problemàtica de la massificació del vehicle privat a la ciutat: entrevistes que ens han mostrat l’ús del cotxe i moto en el nostre entorn immediat, reportatges fotogràfics sobre l’impacte dels vehicles al nostre barri, anàlisis de peces artístiques que giren [...]

TG El món dels dinosaures

En aquest TG, l’alumnat s’endinsa en el món dels dinosaures fent un viatge en el temps. Des de fer un estudi dels dinosaures , investigant l’època en que van viure, així com els motius de la seva extinció, fins a fer una descripció i muntatge en vídeo de com seria “Un encuentro con un dinosaurio”. Fer mates amb els dinos, preparar una infografia i una línia cronològica de les etapes de la terra són altres de les activitats que es planteja a l’alumnat. Després d’investigar durant 5 setmanes, el TG acaba amb un Simposi, on l’alumnat, per grups i escollint la temàtica de recerca, presentarà davant la resta de classes de 1rESO.

TG El Bosc de totes i tots

EL TG “El Bosc de totes i tots” ens permet proposar a l'alumnat de primer d'ESO la realització diferents activitats de recerca o creació. Després d'haver recordat els contes que esdevenen als boscos, d'escriure una petita narració relacionada amb el bosc, d'investigar sobre les cadenes i xarxes tròfiques, de fer immersió en el món de les plantes, de calcular el possible pes de les fulles que s'observen en una fotografia aèria del bosc, ... l'alumnat també farà una investigació sobre la germinació de les llavors. En aquesta presentació podeu veure una mostra del procés  

TG Muntem una exposició

Muntem una exposició és un projecte derivat d'una proposta que ens va fer inicialment el Museu del Disseny. Consisteix en una reflexió sobre tres eixos temàtics: els objectes, les col·leccions i les exposicions. Desemboca en la proposta de muntar una exposició a partir de la temàtica que el propi alumnat escull i que obligatòriament s'ha de fer a partir dels objectes quotidians, dels que troben per casa i els que els pertanyen a ells o a la seva família. S'aprofita la Mostra de treballs a les famílies que es celebra abans de Nadal per convidar-los i que puguin gaudir-la.  

TGPE Fem art amb Can Framis

El Museu de Can Framis de la Fundació Vila Cases, ens va encarregar realitzar obres d’art inspirades en literatura. Ho vam fer a partir de les obres literàries de Sant Jordi escrites per l’alumnat del centre. Podíem fer una obra plàstica (pintura o escultura) i una peça musical pròpia (feta amb una aplicació de música). Vam fer una visita al museu de Can Framis per inspirar-nos i durant tres setmanes vam estar elaborant les nostres creacions artístiques. Finalment, el senyor Antoni Vila Casas ens va concedir una entrevista que vam gravar i editar. A la presentació podeu veure fotografies d’alguns treballs i un vídeo d’una de les obres que vam fer.

TGPE Fotografia

En aquest TGPE s’ha col·laborat amb la residència d’artistes Hangar i en concret amb l’artista Patricio Rivera que ha orientat a l’alumnat en l’art de la fotografia. Els continguts treballats han sigut : història de la fotografia, parts de càmera fotogràfica, tipus de càmeres fotogràfiques . L’alumnat ha aprés a fer una càmera obscura i una foto gegant, també han aprés a fer collages i han creat els seu propis fanzines. L’alumnat amb les seves pròpies càmeres han fet fotografia lliure a l’ institut i al Parc del Poble nou, també han visitat la residència d’artistes Hangar on han aprés a fer fotos d’estudi utilitzant el joc de llums i flaixos. Finalment tot el material creat s’ha mostrat en l’exposició del 20 de desembre de Nadal de l’ institut 4 Cantons.

TGPE Fem ràdio amb ‘L’altra ràdio’

En aquest TGPE, vam rebre l’encàrrec d’un dels programes de ràdio més antics de Catalunya, “L’altra ràdio” deRàdio4. Havíem de fer tres reportatges radiofònics. Els estudiants de 2n d’ESO, organitzats en grups, vam estar tres setmanes investigant per realitzar els seus reportatges (llegint, recollint dades, fent enquestes i entrevistes ...) , fent l’escaleta del programa, escrivint el guió i assajant. Finalment vam anar a l’estudi de Radio4, on vam gravar el programa. Aquí us mostrem un vídeo d’una part d’un dels reportatges mentre gravàvem en directe i algunes fotos preparant els reportatges i amb el director del programa, Cinto Niqui.