Ciència a la cuina

Ciència a la cuina

En el TG “Ciència a la cuina” ens endinsem en un petit laboratori o, millor encara, una petita planta d’una indústria on, a partir de diverses matèries primeres (ingredients) fabriquem nous productes (els plats cuinats que ens mengem). En aquest laboratori hi conflueixen tres grans ciències bàsiques: la biologia, la química i la física.

La primera setmana, l’alumnat ha après que cada vegada que es fa un àpat, s’empassa un bon grapat de substàncies presents en els aliments: els nutrients i els àtoms que els formen. També van entendre la diferència bàsica entre els processos químics i els processos físics, citant-ne alguns associats al fet de cuinar. Finalment, van estudiar les diferències bàsiques entre els tres estats de la matèria.

La segona setmana han treballat sobre «la puresa» dels aliments, tot relacionant aquest concepte amb la diferència entre les substàncies pures, les mescles homogènies i les mescles heterogènies. Han analitzat dos esmorzars des del punt de vista de la ingesta energètica (si cobreix o no les necessitats d’un adolescent segons l’OMS) i de l’equilibri nutricional pel que fa a la presència d’aliments dels diferents grups. Així mateix, van aprofundir en l’estudi de les emulsions analitzant la mescla oli-aigua sense i amb la presència d’un emulgent.

La tercera setmana han estudiat els diferents estats de la matèria i els canvis d’estat que es produeixen per efecte de la temperatura i de la pressió. Vam observar la sublimació del iode i van entendre l’efecte de la pressió sobre la temperatura d’ebullició dels líquids (vam fer bullir aigua a 90 ºC). Han treballat el concepte de solubilitat i de dissolucions saturades i sobresaturades, tot identificant els dissolvents i els soluts. També van estudiar el fenomen de l’acidesa d’estómac i han après en què consisteix una neutralització àcid-base, experimentant amb àcid acètic (vinagre) i bicarbonat sòdic.

 

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *